De 5 zintuigen en je 6e zintuig

De 5 uiterlijke zintuigen

Je neemt waar met je 5 uitwendige zintuigen, zien, horen, voelen, reuk, smaak.

Bij Mindful Hatha Yoga en Mindful Power Yoga zijn juist de 5 uitwendige zintuigen volledig naar jezelf gericht, waarbij het 6e zintuig, het innerlijke zintuig, geopend wordt.

Alle informatie die jij waarneemt komt binnen via je zintuigen: alles wat jij hoort, ziet, ruikt, voelt en proeft en wordt via je zenuwstelsel doorgegeven naar de hersenen. Je oog is daarbij dominant: 70 procent van alle zintuiglijke informatie komt binnen via je ogen. Je hebt slechts een tiende van een seconde nodig om een beeld te ‘vangen’. Zodra de impuls in de hersenen terechtkomt, reageer je op de prikkel.

  • Ogen: licht wordt ontvangen en doorgegeven aan de hersenen, De hersenen verwerken en interpreteren de informatie. Het daadwerkelijke zien gebeurt dus eigenlijk in de hersenen.
  • Oren: geluidsgolven/trillingen van het geluid worden ontvangen en doorgegeven aan de hersenen, De hersenen verwerken en interpreteren de informatie. Het daadwerkelijke horen gebeurt dus eigenlijk in de hersenen.
  • Neus: prikkels of impulsen van de reuk wordt via de reukzenuw doorgegeven naar de hersenen waar het daadwerkelijke ruiken plaats vindt.
  • Tong: smaakpapillen geven zoet, zout, zuur, bitter prikkels door. Drie gezichtszenuwen zorgen ervoor dat smaak in de hersenen terecht komt. De informatie wordt vervolgens verwerkt in het smaakcentrum.
  • Huid: prikkels worden doorgegeven aan de hersenen die weer lichaamsprocessen aansturen. Net als bij de andere zintuigen vindt de daadwerkelijke gewaarwording, ook pijn, plaats in de hersenen.

Er is ook een 6e zintuig, oftewel het innerlijke oog, het 3e oog, het 6e chakra, die verbonden is met de pijnappelklier, een schakel tussen je innerlijke wereld en de buitenwereld, dus hoe jij de wereld ervaart.

De zintuigen hebben invloed op je intuïtie en verbeeldingskracht, je waarnemingen, je denken, je bewustzijn, je inlevingsvermogen, je kennis, je gevoel, je emoties, je gemoedstoestand, je handelen, je reacties, je welzijn, kortom je ZIJN!

Het 3e oog, het 6e zintuig, het 6e chakra, het innerlijk zien.

Het 3e oog is een andere benaming voor het zesde chakra of het 6e zintuig. Dit chakra is het voorhoofd chakra en bevindt zich vlak boven het puntje tussen je wenkbrauwen. Met name bij Indiase mensen zie je de plaats aangeduid met een rode stip. Het 3e oog staat ook bekend als “het oog van de wijsheid”, “het oog van intuïtie” en staat in verband met “Ajna”, intuïtie, verbeelding, innerlijke wijsheid, en visualisatie. Hier vindt het visualiserend waarnemen plaats, het innerlijk zien. Ajna vertegenwoordigd een hoger niveau van bewustzijn, het innerlijk zien.
Als het derde oog chakra geopend is kun je dit merken aan een groeiende intuïtie, hoger bewustzijnsniveau, veel creativiteit, verbeterde cognitieve functies, je bent open-minded en je blik op de wereld is anders dan voorheen.

Bij Mindful Hatha Yoga en Mindful Power Yoga ga je innerlijk zien en voelen waardoor je intuïtie, verbeelding en innerlijke wijsheid groeit en verruimd wordt.

Het 3e oog, het chakra van de geest, is verbonden met de dieper gelegen pijnappelklier [epifyse] in het midden van het brein en deze klier produceert hormonen, melatonine, die weer invloed op jou hebben. De pijnappelklier is gevoelig voor impulsen die via het oog binnen komen. Deze belangrijke klier reageert op licht. Het doet dit onder andere door neurotransmitters om te zetten in het hormoon melatonine. De Franse filosoof Descartes heeft de pijnappelklier “de zetel van de ziel” genoemd. Iedere chakra heeft een doel en vanuit het zesde chakra worden de lagergelegen chakra’s bestuurd.
Je 3e oog openen:

  • Yoga
  • Ademhalingsoefeningen
  • Meditatie
  • Bewustwording
  • Je 5 zintuigen ontwikkelen. Het 6e zintuig wordt gevoed door de 5 zintuigen.

Je bent welkom!
Meer informatie is te vinden op mijn site.

Geef een reactie