WAT IS YOGA? 

Dit is moeilijk in een paar zinnen uit te leggen want het is zo ruim en breed. Voor mij is het een belangrijk deel van mijn leven geworden en wat yoga voor mij betekent zal ik zo realistisch mogelijk uitleggen, zodat je een goed beeld krijgt en het gaat begrijpen.

In het Westen kennen we yoga vooral van de fysieke yoga houdingen maar yoga is veel meer dan alleen houdingen en oefeningen. De houdingen zijn slechts één van de acht onderdelen van Yoga, de andere 7 hebben ook invloed hebben op je gemoedstoestand. Alle onderdelen zijn even belangrijk en verbonden met elkaar. Ze werken samen en als er één buiten beschouwing wordt gelaten is het niet echt Yoga. De 8 onderdelen, oftewel het 8 voudige pad, de sutra’s, de kosha’s en niet te vergeten de chakra’s laten zien hoe allesomvattend yoga is.

Alle 8 de onderdelen van yoga zitten verweven in de Mindful Hatha Yoga- en Mindful Power Yogales.

Letterlijk betekent yoga het verbinden van lichaam, geest en adem.
Het is een samenwerking en een wisselwerking van lichaam en geest wat invloed op je gevoel en gemoedstoestand, waarbij de adem centraal staat.
Het bewust gaan worden, de bewustwording, en bewust zijn, het bewustzijn in het Nu-moment.

  • Je lichaam heeft invloed op je geest en adem
  • Je geest heeft invloed op je lichaam en adem
  • Je adem heeft een grote invloed op je lichaam en geest

Met “lichaam” wordt bedoeld: lichaamshouding, lichaamskracht,  flexibiliteit, houdingen gericht naar jezelf maar ook houdingen gericht naar anderen. Het fysieke lichaam.
Met “geest“ wordt bedoeld: gevoel, emoties, denken, denkpatronen, mind, gedachten en gemoedstoestand. Het mentale lichaam.

Het versterken, verlengen, verruimen, loslaten en ontspannen van zowel je lichaam, geest en adem in het Nu-moment, in de Zijn-modus.
Je wordt bewust van deze samenwerking en wisselwerking van lichaam en geest die je ook zelf kunt beïnvloeden waarbij de adem centraal staat.  Je past het in je dagelijks leven toe en gaat het Nu-moment intenser beleven zodat je innerlijke rust en voldoening vindt, waarbij mogelijke klachten zoals angst, onzekerheid, stress, slapeloosheid, somberheid, lichte depressies, vermoeidheid, nek-, schouder- en rugklachten verdwijnen. Je gaat je energieker voelen, levenslustiger, de signalen herkennen, krijgt meer zelfvertrouwen en de Intense Balans ervaren. Daarnaast kun je beter klachten voorkomen. 
Je mag er mee aan de slag want yoga is handelen, het ook werkelijk doen, maar zonder bekritiseren en zonder oordeel!

Je bent welkom!
Meer achtergrondinformatie kun je vinden op mijn blog.