Dit is moeilijk in een paar zinnen uit te leggen want het is zo ruim en breed. Yoga is een belangrijk deel van mijn leven geworden en wat het voor mij betekent zal ik zo realistisch mogelijk uitleggen, zodat je een goed beeld krijgt en het gaat begrijpen. Als ik het in een paar woorden zou moeten omschrijven dan is het voor mij een bewustwordingsproces naar het bewustZIJN oftewel een persoonlijke ontwikkeling.

In het Westen kennen we yoga vooral van de fysieke yoga houdingen maar yoga is veel meer dan alleen houdingen en oefeningen. De houdingen zijn slechts één van de acht onderdelen van yoga, Alle onderdelen zijn even belangrijk en verbonden met elkaar. Ze werken samen en als er één buiten beschouwing wordt gelaten is het niet echt yoga.

De 8 onderdelen [oftewel het 8 Voudige pad], de Sutra’s, de Kosha’s en niet te vergeten de Chakra’s laten zien hoe allesomvattend yoga is. Dit alles zit verweven in de Mindful Hatha Yoga- en Mindful Power Yogales.

Letterlijk betekent yoga het verbinden van lichaam, adem en geest.
Het is een samenwerking en een wisselwerking van lichaam en geest wat invloed op je gevoel, emoties, gedrag en gemoedstoestand, waarbij de adem centraal staat. Het bewust gaan worden en bewust zijn in het Nu-moment. Met andere woorden: e
en bewustwordingsproces in het Nu-moment waarbij je mentaal en fysiek sterker wordt.

  • Je lichaam heeft invloed op je geest en adem
  • Je geest heeft invloed op je lichaam en adem
  • Je adem heeft een grote invloed op je lichaam en geest

Met “lichaam” wordt bedoeld: lichaamshouding, uitstraling, lichaamskracht,  flexibiliteit, houdingen gericht naar jezelf maar ook gericht naar anderen. Het fysieke lichaam.
Met “geest“ wordt bedoeld: gevoel, emoties, denken, denkpatronen, mind, gedachten en gemoedstoestand. Het mentale lichaam.

Het versterken, verlengen, verruimen, loslaten en ontspannen van zowel je lichaam, adem en geest in het NU-moment, in de ZIJN-modus.
Je wordt bewust dat jij zelf invloed hebt op je lichaam, adem en geest, oftewel je gemoedstoestand, je gedrag, emoties, gevoel, je persoonlijkheid, jezelf. Dit proces zowel gericht naar jezelf en anderen is dus beïnvloedbaar! Je mag er mee aan de slag want yoga is handelen, het ook werkelijk doen, maar zonder bekritiseren en zonder oordeel!
Je past het in je dagelijks leven toe en gaat het Nu-moment intenser beleven en er vinden veranderingen plaats zodat je innerlijke rust en voldoening vindt. Hierdoor zullen mogelijke klachten zoals angst, onzekerheid, stress, slapeloosheid, somberheid, lichte depressies, vermoeidheid, nek-, schouder- en rugklachten verdwijnen. Je gaat je energieker voelen, levenslustiger, de signalen herkennen, krijgt meer zelfvertrouwen en de Intense Balans ervaren. Daarnaast kun je beter klachten voorkomen.

Je bent welkom!
Meer informatie is te vinden op mijn site.