De Lotusbloem

De Lotusbloem

De betekenis van de lotusbloem is onlosmakelijk verbonden aan de manier waarop deze groeit en bloeit. Het is een prachtige bloem die rust en schoonheid uitstraalt, dus niet zo raar dat je deze bloem als symbool staat voor zuiverheid en puurheid. Maar uiteraard zit er nog meer betekenis en symboliek achter want alle kenmerken en eigenschappen van deze schitterende bloem zijn symbolisch terug te vinden als achterliggende gedachten bij Yoga.

De betekenis van de lotusbloem binnen yoga heeft alles te maken met je persoonlijke innerlijke groei:

“KNOWING YOURSELF IS THE BEGINNING OF ALL WISDOM.”

Bij Mindful Hatha Yoga en Mindful Power Yoga ga je alle symmbolische kenmerken en eigenschappen van de lotusbloem ervaren en herkennen door je innerlijke groei.

 • Het groeiproces van de lotusbloem: ze staan bekend dat ze óveral kunnen groeien, het hele jaar door zowel in donkere wateren en modderige vijvers.
  Het symboliseert je innerlijke groeiproces die, waar men ook leeft en onder welke omstandigheden dan ook, altijd groeit.
 • De bloem straalt puurheid, zuiverheid en rust uit.
  Het symboliseert je innerlijke puurheid, zuiverheid en rust.
 • Het stralen en schitteren van de bloem.
  Het symboliseert je innerlijke stralen en schitteren.
 • De kracht van deze bloem.
  Het symboliseert je innerlijke kracht.
 • Hij groeit altijd perfect waar het ook staat en blijft altijd even mooi.
  Het symboliseert je innerlijke groeiproces dat altijd goed en mooi is.
 • De bloem bloeit met het ritme van de dag; in de ochtend opent zij haar bladeren om ze laat in de avond weer te sluiten.
  Het symboliseert het dag en nacht ritme, gedurende de dag ben je geopend en in de avond gesloten [slapen]
 • Het groeiproces van deze bloem met zijn zeer lange stengels die wel 5,5 meter lang kunnen worden.
  Het symboliseert de spirituele groei binnen je bewustzijnsniveaus. Het langdurige groeiproces van het lager bewustzijnsniveau naar het hoogste bewustzijnsniveau [verlichting]
 • Een serene bloem.
  Het symboliseert je gemoedstoestand die geestelijk kalm en rustig is.
 • Een magische bloem.
  Het symboliseert de bijzondere bovennatuurlijke krachten die verbonden zijn met jezelf.
 • Een ontwapende bloem.
  Het symboliseert je innerlijke rust en liefde.
 • De lotusbloem komt voor in verschillende kleuren.
  Het symboliseert de betekenis van de kleuren waarbij iedere kleur geassocieerd wordt met verschillende betekenissen:
  De witte lotusbloem symboliseert vrede, puurheid en perfectie. Ondanks dat ‘perfect’ niet bestaat, staat het wel symbool voor het streven naar een bepaald, zelfgekozen doel.
  De roze lotusbloem staat voor menselijke groei en het contact met de ziel. De roze bloem symboliseert specifiek de weg vanuit een onbewust leven (de donkere moerasgebieden) over een eigen levenspas (de stengel) naar verlichting (de bloeiende bloem).
  De rode lotusbloem wordt geassocieerd met liefde en hartstocht, maar ook met groei, trouw en vriendschap.
  De paarse lotusbloem staat symbool voor het Achtvoudige pad welke zal leiden tot verlichting.
  De blauwe lotusbloem wordt in verband gebracht met de geest. Kennis, wijsheid en leren zijn begrippen die met deze blauwe lotus verbonden zijn. De vrucht van de blauwe lotus is altijd geheel of gedeeltelijk verborgen onder de bloemblaadjes. Hiervan wordt gezegd dat het symbool staat voor de oneindigheid van spirituele groei.
 • De grootte van de bloem. Deze kan maximaal 25 centimeter in diameter worden maar de bladeren kunnen wel tot 60 centimeter lang worden.
  Het symboliseert je levenslange innerlijke groeiproces.
 • De zuiverheid van de bloem. Ondanks dat deze groeien uit moerasachtige wateren blijft er nooit water of modder aan de blaadjes hangen.
  Het symboliseert het geestelijk en lichamelijk reinigen volgens het Achtvoudige pad van Patanjali. Dit zelfreinigende vermogen van de bloem wordt ook wel het ‘lotuseffect’ genoemd.
 • De hele cyclus vanaf het nestelen van de zaden tot het ontpoppen van de bloem.
  Dit symboliseert je innerlijke groei en de weg naar verlichting.
 • De wortels blijven altijd in het duister staan en vanuit deze duisternis ontpopt zich een pure bloem.
  Dit symboliseert het verleden dat er altijd zal zijn, maar juist het contrast met de puurheid en zuiverheid van de bloem boven water geeft aan dat ondanks het verleden verlichting mogelijk is.
 • Een bloem met vele blaadjes die zich openen.
  Het openen van de bladeren symboliseert het openen van de chakra’s. Er zijn 7 hoofdchakra’s en ieder chakra wordt afgebeeld met een lotusbloem waarbij het aantal blaadjes en kleuren verschillen. (van onder naar boven 4, 6, 10, 12, 16, 2 en 1000 blaadjes) De chakra’s zijn verbonden met bepaalde levensfases, lichaamsdelen en het bewustwordingsproces.

Zodra de lotusbloem boven water komt verenigd zich het ook met de vier elementen. Waar het al verbonden was met de aarde en het water, staat het na het ontpoppen ook in verbinding met de lucht en het vuur (de zon). Zo ontstaat er een ultieme verbinding, eenheid en balans met de natuur.

Je bent welkom!
Meer informatie is te vinden op mijn site.

[wakker]

Geef een reactie