De 7 staten van bewustzijn en chakra’s

De 7 verschillende staten van bewustzijn en de 7 chakra’s

De yoga filosofie kent 7 staten van bewustzijn en deze zijn verbonden met de 7 chakra’s. De chakra’s, die allen even belangrijk zijn, werken continu samen en daarnaast heeft elk chakra betrekking op specifieke geestelijke, emotionele, psychologische en fysieke aspecten op jou als individu. Blokkades of storingen van de chakra’s leiden tot lichamelijke, psychische en emotionele klachten.

Bij Mindful Hatha Yoga en Mindful Power Yoga worden alle chakra’s geactiveerd door de bewegingen en houdingen en wordt je bewustzijn wel degelijk geraakt. De vele “eye openers” geven je nieuwe inzichten waardoor je bewustzijn groeit en er veranderingen gaan plaatsvinden en klachten verdwijnen.


Als chakra’s niet actief zijn of niet goed samenwerken raak je uit balans, je voelt je niet goed, niet lekker of fijn, je bent ontevreden of ervaart spanning en stress met alle gevolgen van dien. Dus een chakra kun je niet zien maar wel voelen in je gemoedstoestand, stemming en emoties.
Juist de bewustwording en de staat van bewustzijn brengt weer balans in je welzijn, in jezelf, je ZIJN. Een geweldig mooi proces van je persoonlijke ontwikkeling. Je zult wel eerst zelfbewust moeten worden voordat er überhaupt een verandering kan plaatsvinden.
De 7 staten van bewustzijn zijn ook verbonden met de 4 bewustzijnsniveaus:

  • De drie lager gelegen chakra’s, hebben te maken met fysieke elementen en corresponderen meer met het lager bewustzijn.
  • Anahata, het hart Chakra, is de verbinding tussen de onderste drie chakra’s en de bovenste drie en correspondeert meer met het bewustwording en bewustzijn van de werkelijke realiteit
  • De bovenste drie Chakra’s hebben te maken met je bewust ZIJN, je ‘spirit’, het spirituele proces, waarvan het 5e en 6e zintuig meer corresponderen met het hoger bewustzijn.
  • Het 7e zintuig correspondeert met het hoogste bewustzijn, het buitenzintuiglijk waarnemen.

1e chakra: Muladara chakra, stuit of wortelchakra:
Het wordt gekenmerkt door de emoties van de overleving, stabiliteit, ambitie en zelfvoorziening. Wanneer dit chakra uit balans is, kan een persoon zich instabiel, angstig, onzeker, gefrustreerd of ongegrond voelen. Er heerst een gebrek aan ambitie en van een duidelijk doel. Juist als dit chakra in balans is, voelt men zich sterk, stabiel, zelfverzekerd, evenwichtig, energiek en onafhankelijk.

2e chakra: Swadhishthana chakra – Sacraal chakra
De kenmerken van dit chakra zijn het gevoel van de basisbehoeften zoals seksualiteit, verlangens, creativiteit en eigenwaarde. Wanneer dit chakra uit balans is kan een persoon zich emotioneel explosief en prikkelbaar voelen daarnaast is er een gebrek aan energie en creativiteit. Men is manipulatief of geobsedeerd met seksuele gedachten. Wanneer dit chakra in balans is, voelt men zich positief, vitaal, tevreden, meelevend en intuïtief.

3e chakra: Manipura chakra – Zonnevlechtchakra
Het wordt gekenmerkt door energie en emoties als ego, woede en agressie. Wanneer dit chakra uit balans is kan zich dit fysiek uiten door problemen met de spijsvertering, leverproblemen of diabetes. Op emotioneel niveau kan men worstelen met depressies, gebrek aan zelfvertrouwen, woede en perfectionisme. Wanneer dit chakra in balans is, voelt men zich energiek, zelfverzekerd, productief en men kan zich beter concentreren.

4e chakra: Anahata Chakra – Hart Chakra
Dit chakra is de zetel van de balans in het lichaam en kenmerkt zich door gevoelens van liefde, gehechtheid, compassie, vertrouwen en passie. Wanneer dit chakra uit balans is, kan een individu moeite hebben met emotionele problemen zoals woede, gebrek aan vertrouwen, angst, jaloezie en humeurigheid. Juist het harmoniseren van dit chakra gaat men zich meelevend, optimistisch, vriendelijk en gemotiveerd voelen. Men krijgt meer begrip voor zichzelf en de ander en men draagt zorg voor zichzelf en anderen.

5e chakra: Vishuddha chakra – Keel chakra
Het keel chakra staat voor inspiratie, expressie, geloof en communicatie. Onevenwichtigheid van het keelchakra kan leiden tot verlegenheid, stilte, een gevoel van zwakte of het onvermogen om gedachten uit te drukken. Als dit chakra in balans is, kan dit zich uiten door creativiteit, positieve zelfexpressie, constructieve communicatie en tevredenheid.

6e chakra: Ajna chakra – Derde oog chakra, het innerlijk zien, intuïtie.
De kenmerken die bij dit chakra horen, zijn intelligentie, intuïtie, inzicht en zelfkennis. Bij disbalans zou men het gevoel kunnen hebben niet assertief te zijn en angst hebben voor succes, of juist het tegenovergestelde, namelijk egoïstisch zijn. Bij onevenwichtigheid van dit chakra kan men hoofdpijn, een wazig zicht en andere oogproblemen ervaren. Als dit chakra in balans is voelt men zich krachtig en zelfverzekerd, zonder angst voor de dood en vrij van gehechtheid aan materiële dingen

7e chakra: Sahastrara: wijsheid
Dit is het centrum van spiritualiteit, verlichting, dynamische gedachten en energie. Het zorgt voor de innerlijke stroom van wijsheid en brengt de gave van kosmisch bewustzijn. Bij disbalans zou men last kunnen hebben van een constant gevoel van frustratie, destructieve gevoelens en het ontbreken van een vonk van vreugde.

Je gemoedstoestand, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel is vaak terug te leiden naar dit systeem. Het 6e en 7e chakra zijn verbonden met de hogere zintuigen, en voeden deze zintuigen. Als je te veel focust legt op de hogere chakra’s, ben je niet geaard. Als je te veel focust legt op de lagere chakra’s (wat veel mensen onbewust doen) verlies je het contact met het spirituele, je bewustzijn.

Je bent welkom!
Informatie over de lessen Mindful Hatha Yoga en Mindful Power Yoga is te vinden op mijn site.

Geef een reactie