Je intuïtie, het 7e zintuig

Intuïtie, het innerlijk zien

De definitie van intuïtie is dat je iets aanvoelt zonder erover te denken, een vermogen waarmee men onberedeneerd dingen kan aanvoelen. Onmiddellijk een ingeving krijgen van inzicht, een manier van weten, een ingeving van direct weten zonder denken en redeneren.
Letterlijk vanuit het Latijn betekent intuïtie: “ innerlijk zien ”. Mensen die (hoog) sensitief zijn, kunnen een meer ontwikkelde intuïtie bezitten. Iedereen heeft intuïtie en wanneer je ernaar luistert en ontwikkelt zal je versteld staan wat je diep van binnen weet!

Bij Mindful Hatha Yoga en Mindful Power Yoga leg je het denken stil, luister en ervaar je je gevoel waarbij je intuïtie ontwikkelt.

Luisteren naar je gevoel is de laatste jaren niet meer iets ‘vaags’ dat niet te onderbouwen is met argumenten. Integendeel, intuïtie wordt steeds meer gezien als een bron van zinnige informatie en een onmisbare aanvulling op je rationele denken, ook door wetenschappers en nuchtere denkers want het is een aantoonbaar en verklaarbaar verschijnsel.

Intuïtie is de manier waarop je onderbewuste ik boodschappen doorgeeft aan je bewuste denkende ik. Het onderbewustzijn is het deel van je hersenen dat alles opneemt wat je waarneemt: wat je voelt, hoort, proeft, droomt, je herinneringen, verhalen en ervaringen uit het verleden, enz. Je onderbewuste filtert, weegt af, combineert en vergelijkt. De schat aan informatie in je onderbewustzijn is vaak niet in taal verpakt. Om die reden krijg je ingevingen, via onverwachte, indirecte wegen. Je intuïtie laat je dingen weten door je buikgevoel, een tinteling, een spontane ingeving terwijl je met iets héél anders bezig bent.

Je intuïtie verbetert naarmate we meer ervaringen opdoen. Mensen die niet open staan voor nieuwe ervaringen, zullen hun intuïtie niet goed kunnen ontwikkelen. En omdat gevoel een cruciale rol speelt in intuïtieve beslissingen, moet je emoties kunnen herkennen en begrijpen.Intuïtie gebruikt het totaal van onze ervaringen en is verbonden met het 6e zintuig.
Luister naar je zesde zintuig, cultiveer en ontwikkel het, maar gebruik je verstand voor een optimaal resultaat. De samenwerking/verbinding van intuïtie en verstand leidt naar juiste beslissingen en keuzes. We hebben tenslotte niet voor niets ratio én intuïtie. In het ideale geval houden ze elkaar in prachtig evenwicht/balans, maar in onze westerse wereld ligt de nadruk vooral op rationaliteit en logica.

Vind je innerlijke wegwijzer:

 • Geef aandacht aan de signalen je uit je lichaam en onderbewustzijn krijgt.
 • Parkeer het bewuste denken.
 • Luister minder naar ratio en ego.
 • Neem gedachten die zomaar bij je opkomen serieus. Onthoud ze of schrijf ze op, zodat je er later nog eens rustig over kunt nadenken of op kunt reflecteren.
 • De vuistregel ‘ergens een nachtje over slapen’ werkt écht. Neem bij ingewikkelde kwesties alle informatie door, schrijf al je afwegingen op en ga slapen, neem de volgende ochtend de beslissing die het beste voelt.
 • Ontspan regelmatig.
 • Durf alleen te zijn en je eigen beslissingen te nemen. Je intuïtie is een hoogstpersoonlijk, een op maat gemaakt kompas. Neem de ruimte er naar te luisteren en heb de moed er naar te handelen.
 • Neem bij belangrijke beslissingen een time out om je onderbewustzijn zijn werk te laten doen. Check af en toe: wat is je gevoel, en waar komt het uit voort?
 • Luister naar een ingeving of een verhelderend gesprek. Het gaat erom dat je ze oppikt en er iets aan hebt.
 • Heb vertrouwen.
 • Je hoeft niet altijd te weten waaróm je iets besluit. Bij beslissingen van hoofd én hart volstaat een eenvoudig antwoord: omdat je er gelukkig van wordt.
 • Laat de controle los, niet alles is te verklaren en je kunt ook niet alles weten.
 • Onthoud je dromen, zij bevatten symbolische informatie over je leven.
 • Mediteer, door te mediteren kom je in diep contact met jezelf en tot rust, concentreer op je adem.
 • Voed je onbewuste: scherp je 5 zintuigen, horen, zien, voelen, ruiken, proeven, waarmee je informatie opneemt. Door deze goed bewust waar te nemen ontwikkel je 6e– en 7e zintuig.
 • Sta open voor nieuwe ervaringen,ontdek!
 • Ga die uitdaging aan!

7 stoorzenders die je intuïtie verzwakken.

1. Weinig zelfvertrouwen
2. Behoefte aan controle
3. Te veel denken in plaats van voelen
4. Vooroordelen, wensen en verwachtingen
5. Hechten aan vaste patronen
6. Onvoldoende rust en ruimte nemen om te reflecteren
7. Slaapgebrek
8. Emoties

Je bent welkom!
Informatie over de lessen Mindful Yoga is te vinden op mijn site.

Geef een reactie