Is yoga zweverig? Is spiritualiteit zweverig?

Om hier antwoord op te geven zou je eerst moeten onderzoeken wat de woorden zweverig, yoga en spiritualiteit betekenen en hier zal ieder persoon een andere omschrijving aan geven want ieder individu heeft een andere beeld, kijk, beleving en interpretatie bij deze woorden. Voor de een is het wat anders als voor de ander.

Vaak wordt het woord zweverig gebruikt op het moment als; men het niet begrijpt, het boven hun pet gaat, het niet duidelijk is, zodra het onverklaarbaar is, niet wetenschappelijk is vastgesteld of als er geen interesse is voor het onderwerp. Naar mijn inziens is yoga en spiritualiteit niet zweverig. Alles wat met yoga en spiritualiteit te maken heeft is uit te leggen, te verklaren en te begrijpen, mits je de juiste woorden gebruikt. Veelal zijn het feiten die vast staan en liggen. Gelukkig is veel wetenschappelijk te verklaren, maar persoonlijke emoties en gevoelens zijn niet te meten en kunnen dus ook niet wetenschappelijk vastgelegd worden.
Ieder mens is anders, ieder mens is uniek en heeft een eigen belevingswereld. We hebben maar één ding met elkaar gemeen: dat we allemaal anders zijn.

Zweverig:
Voor mij betekent zweverig als een individu zich te veel door het spirituele laat leiden, erin verdrinkt, zichzelf en de realiteit verliest en daarmee zijn/ haar gezond verstand deels of geheel uitschakelt. Door onbegrijpelijk taalgebruik kan men het niet meer volgen en wordt het als vaag bestempeld.

De lessen Mindful Hatha Yoga en Mindful Power Yoga zijn niet zweverig. In begrijpelijke taal word je bewust van jezelf en de realiteit in het Nu-moment.

Yoga en Spiritualiteit:
Mijn beeld, kijk, beleving en interpretatie van yoga is een groei van bewustwording naar zelfbewust ZIJN waarbij het 8-voudige pad een weg is in dit proces en dit valt voor mij onder de noemer spiritualiteit.
Spiritualiteit is wat de naam al zegt; je spirit; je ziel, je Zelf, een kracht in jezelf!! Je ziel is wie je werkelijk bent en dit vind je niet in je hoofd maar alleen in je hart en dat is waar spiritualiteit en yoga overgaat.
Een zelfonderzoek: in contact komen met jezelf, een mind-set, in je eigen kracht komen en realistisch blijven. Jezelf zijn, jezelf kunnen zijn en het leven in het hier en nu leven op een manier dat bij jou past.

  • Misschien heb je jezelf weleens afgevraagd: wie ben ik? Wat wil ik en wat is de diepere zin of betekenis van de dingen in het leven?
  • Misschien heb je ooit een moment van rust gevoeld waarbij je hoofd even volledig leeg was of jezelf intens fijn gevoeld hebt waarbij je een rilling of kippenvel kreeg?
  • Misschien heb je weleens gevoeld dat er een diepere wijsheid in je zit, een onderbuikgevoel?
  • Misschien heb je ooit gevoeld dat iets zomaar vanzelf moeiteloos leek te gaan?
  • Misschien heb je weleens gevoeld dat alles klopte, een moment waarbij alles verbonden is zowel de omgeving, sfeer, de juiste mensen, natuur enz. of dat iets recht uit je hart kwam?
  • Misschien voel je van binnen de reden dat je hier bent en draag je deze passie of missie uit?
  • Misschien heb je weleens tegelijkertijd geluk en vrijheid gevoeld?

Ben je dan zweverig?
Voor mijn gevoel dus zeker niet want je bent bewust met jezelf en je gevoel bezig, dus met yoga en spiritualiteit, heel geaard. Yoga is Spiritualiteit en Spiritualiteit is Yoga. Alles wat je zoekt; ware liefde, eenheid, licht, een doel, rust, bezinning, berusting, zingeving, verbondenheid, echt geluk, vind je in jezelf. Dat zoeken we tenslotte allemaal en ieder persoon is daar op zijn of haar manier vroeg of laat mee bezig. Iedereen is dus bezig met spiritualiteit, misschien nog onbewust!

Je bent welkom!
Meer informatie is te vinden op mijn site.

Geef een reactie