Je bewustzijn

Om het kort en krachtig te zeggen je bewustzijn is het gene wat je beseft.
Het besef hebben van het functioneren en beleven van het eigen ik [ego] in zijn omgeving en in het dagelijks leven. Het weten, beseffen, voelen, waarnemen, ervaren van wat er zintuiglijk en cognitief in het eigen ik omgaat, met daarnaast eventueel het vermogen om daarover te communiceren. Dit hele proces heeft wel degelijk invloed op je gemoedstoestand, emoties, gevoel, handelingen, ervaringen, denkpatronen, automatische piloot, zelfkennis, enz. Dus je ZIJN!

Bij Mindful Hatha Yoga en Mindful Power Yoga ben je wel degelijk bewust wat je in het Nu-moment ervaart.

Het individuele bewustzijn verwerkt opgedane zintuiglijke indrukken van de omgeving, van mensen, van voorwerpen, en reflecteert op de emoties, gedachten of behoeften die bij het individu door deze indrukken worden opgeroepen. Vergeet niet dat wat en hoe je het waarneemt en ervaart ook beïnvloed wordt hoe je stemming is op dat moment b.v , slecht geslapen – vermoeidheid, stress – prikkelbaarder, geïrriteerd enz.

Zonder hersenen is er geen bewustzijn. De hersenen zijn betrokken bij het gehele proces wat met bewustzijn te maken heeft. Hersenonderzoek laat zien dat bewustzijn heel nauw met ons lichaam en ook met onze hersenen verbonden is. Zo is ons zelfbewustzijn heel sterk verbonden met allerlei signalen die we uit ons lichaam ontvangen en vormt de geestelijke toestand en je gemoedstoestand waarbij je dit bewust ervaart.

Onbewust neem je ook waar alleen heb je dit niet in de gaten. Men kan dus iets bewust (het is onder de aandacht), onbewust (je hersenen nemen het waar, maar dit weet je niet), maar je kunt ook niet waarnemen (de hersenen hebben het niet waargenomen). In de hersenen komt de informatie binnen en daar ontstaat pas een bepaalde reactie. Je ogen zien niet, maar het zijn de hersenen die het “zien.” De ogen zijn alleen lenzen die informatie doorlaten.

Je bewustzijn kun je ontwikkelen naar een hoger bewustzijnsniveau, dit is een persoonlijke ontwikkeling. Er zijn 4 bewustzijnsniveaus, en 7 bewustzijnsniveaus die verbonden zijn met de chakra’s volgens het Yoga principe

Je bent welkom!
Informatie over de lessen Mindful Hatha Yoga en Mindful Power Yoga is te vinden op mijn site.

Geef een reactie